Undvik mättat fett
Mättat fett (standardmjölk, smör, feta ostar, gräddfil, vispgrädde, synligt fett på kött osv.) bör aldrig överstiga 10 procent av ditt totala energiintag. Ju mindre du äter av det här, desto bättre: inte minst när du ska gå ner i vikt. Välj de magraste köttprodukterna och helst créme fraiche, lätt créme fraiche, matlagningsgrädde och magra ostar. Det är bäst att drastiskt begränsa intaget av feta mejerivaror, tänk på dem som festmat, t.ex. för lördagar eller söndagar. Drick helst varken standard- eller mellanmjölk Om du överhuvudtaget ska dricka mjölk, välj då lättmjölk eller minimjölk. Unna dig heUre en god ost som dessert någon gång då och då, tillsammans med grönsaker och frukt, och undvik hårdost som vanligt pålägg. Använd fantasin, det finns mycket att välja bland!
Undvik friterat skräp!
Undvik frityrstekning och stekning med matfett i pannan. Använd teflonpanna, då kan du steka utan fett eller med mycket Ute. Titta på matvarornas etiketter: Hydrogenerad olja eller vegetabiliskt fett finns ofta i allt från kex och enkla fiiikostflingor till jordnötssmör. Undvik alltid hydrogenerad olja och margariner som innehåller mycket trans-fettsyror. Om du absolut måste ha smörsmak, använd hellre en liten mängd smör som smaksättare. eventuellt tillsammans med matolja. Ska du woka kan du använda druvkärneolja som tål höga temperaturer ganska bra. Ska du använda majonnäs, välj då den vanliga sorten, inte lättmajonnäs som innehåller en del kolhydrater i stället för fett. Du kan göra egen lättmajonnäs genom att blanda en skvätt vatten med vanlig majonnäs. Använd samma mängd som du skulle ha gjort i utgångsläget (många äter mer av allt som är "lätt"). Du får en lika tjock majonnäs på det här viset, med mindre andel fett.