Omega3
Balansen mellan omega 3 och omega 6 är mycket viktig! Man räknar med att vi under stenåldersstadiet åt ungefär lika mycket av vartdera omega 3 och omega 6. I början av 1900-taIet åt vi fyra gånger så mycket omega 6 som omega 3 och idag uppskattar man att vi äter 20 gånger (och för vissa individer ända upp till 40 gånger) så mycket omega 6 som omega 3!
Vilka följder får detta? Omega 6 och omega 3 använder samma enzymer. Det betyder att överskott av det ena fettet gör att det andra trängs ut i konkurrens om dessa enzymer. De två fettsyrafamiljerna (det finns flera olika slags omega 3 respektive omega 6) har helt motsatta funktioner i kroppen. Oniega 6 underhåller inflammationer. Inflammationer är en försvarsmekanism hos kroppen. Man kan säga att omega 6 är en del av kroppens "katastrofforsvar". Omega 3 dämpar inflammationer och kan sägas tillhöra kroppens "underhållssida". inflammationer kan också vara till skada om de inte upphör, när t.ex. inträngande bakterier är nedkämpade. Då ska omega 3 träda in och dämpa eller till och med läka inflammationen. Men om man har ett underskott av omega 3 jämfört med omega 6, avstannar inte inflammationen.
Balans mellan omega3 och Omega6 kontra inflation
Bildandet av blodproppar i blodkärlen börjar alltid med en inflammation i kärlväggen. Omega 6 gynnar inflammationerna och det är rimligt att dra slutsatsen att dagens överskott av omega 6-fetter har stor skuld i ökningen av hjärt- och kärlsjukdomar. Även på andra sätt bidrar obalansen mellan omega 6 och omega 3 till hjärt- och kärlsjukdomarna. Omega 6 ökar nämligen blodets förmåga att levra sig. Det är viktigt vid en sårskada, men levringsförmågan kan också få de röda blodkropparna inne i kärlen att klumpa ihop sig.
Omega 3 har förmågan att lösa sådana proppar, men har man underskott kan det underlätta att proppar bildas. Också andra sjukdomar tycks ha sin grund i obalansen mellan omega 3 och omega 6. Dit kan räknas olika autoimmuna sjukdomai woppens immunförsvar attackerar egna vävnader), cancer, Crohns sjukdom (tarminflammation), depression, ledinflammationer, ulcerös kolit (blödande tjocktarmsinflammation), Alzheimers, gula fläckensjukdom med flera.


